English

Home Profiel  Instrumenten Foto's Aanbiedingen Kontakt Links

© 2009-2017 Dirk Janssen  Gitaarbouw, luitbouw en reparaties

Gitaarbouwer  Dirk Janssen


Meer dan 30 jaar geleden begon ik als leerling gitaarbouwer in Idstein (Duitsland) de opleiding “Zupfinstrumentmacher”.

Na het behalen van het gitaarbouw vakdiploma, kwam ik terug naar Nederland en startte mijn loopbaan als “luthier” of te wel gitaar bouwer.

De passie van het bouwen is als een virus waar

je mee besmet wordt en nooit meer van afkomt. Elke keer is het weer een boeiend proces om samen met de gitarist of luitspeler de basis materialen uit te zoeken en hiervan een muziekinstrument te bouwen waar de bespeler

Voor u als gitaar of luitspeler blijft het echter een zaak van bespelen en luisteren…en dan het goede gevoel krijgen bij juist die ene gitaar of luit.


Ik hoop u eens te mogen begroeten in mijn atelier.

Ongeacht of je nu amateur of beroeps bent, een instrument dat afgestemd is op jou niveau en type van spelen, zal je stimuleren en meer diepgang in je spel brengen.

Het vinden van die bepaalde akoestische gitaar of luit, is een zaak van uitproberen van de diverse instrumenten, zoals die bv. op deze site beschreven zijn.

Het universele instrument waarin alle klankkleuren zitten bestaat helaas niet. Elk instrument heeft haar eigen klankbeeld en het is voor de speler dus steeds een (vaak lange) zoektocht om net dat instrument te vinden dat past bij eigen smaak en de muziek die gespeeld wordt.  

Zorg en aandacht voor geluid en materiaal

Idstein-Lenzhahn

Bewerken van een bovenblad van  een akoestische gitaar

jarenlang plezier aan zal beleven.

Daarnaast blijft het een uitdaging om uitstraling, bespeelbaarheid en klank steeds verder te verfijnen en steeds weer een “beter” muziekinstrument te bouwen.


Hier begon mijn loopbaan als gitaarbouwer

Bouwen van een goed instrument begint met luisteren. Luisteren naar het ruwe hout en al bouwend, luisteren naar hoe de delen van het instrument op elkaar reageren en samen klinken.

Daarbij maak ik gebruik van traditionele middelen zoals kloppen en luisteren, maar ook van modernere middelen zoals frequentie metingen via de PC. Hiermee worden sneller en nauwkeuriger de eigenschappen van een instrument zichtbaar. Uiteindelijk kan op basis van deze gegevens en eigen intuïtie en ervaring het instrument verder geoptimaliseerd worden.

Frequentie analyse van de gitaar

Typische frequentie curve van een gitaar.